Je hebt recht op de renovatiebonus wanneer je vanaf 2017 drie van de volgende investeringen doet: dak-, muur- en vloerisolatie, beglazing, warmtepomp, zonneboiler of ventilatie. Maar hoe je ga je nu precies te werk? Hierbij 4 tips van Dominic Van Clé van Dialoog vzw, die gespecialiseerd is in duurzaam bouwen. Maar eerst en vooral leggen we u uit wat een totaalrenovatiebonus precies is.

Totaalrenovatiebonus? Wat houdt dit nu precies in?

Het Vlaamse premielandschap wordt volgend jaar stevig door elkaar geschud. Opvallendste verandering is het wegvallen van de combipremie, een beloning voor wie gelijktijdig zijn muren isoleert en ramen vervangt. In de plaats komt de totaalrenovatiebonus, die mensen moet aanmoedigen om energiezuinig te verbouwen. De nadruk verschuift zo van individuele ingrepen naar het totaalplaatje.

Als je minstens 3 ingrepen doet, ontvang je € 1.250 bovenop de individuele premies. Doe je álle ingrepen (dak-, muur- en vloerisolatie, ramen, warmtepomp, zonneboiler en ventilatie) binnen een periode van 5 jaar, dan krijg je het maximumbedrag van € 4.750

Deze 4 tips helpen jou alvast op weg!

Tip 1: de bouwschil

Dakisolatie is onmisbaar en dus een absolute prioriteit! Ongeveer 30% van de warmte in je woning gaat verloren via het dak. Een doorgedreven ventilatie is ook opnieuw heel belangrijk. Dit zowel voor je eigen gezondheid als voor de levensduur van het gebouw. Dan volgt de rest van de bouwschil. Kun je de spouw na-isoleren? En de vloeren? Is er dubbele beglazing?

Tip 2: de verwarming

Eens de bouwschil op punt staat kan je de verwarming dimensioneren. Dan komen de zonneboiler en warmtepomp in beeld! Na een grondige renovatie is een condensatieketel vaak te zwaar. Een andere goede optie is een warmtepomp, maar alleen in combinatie met een goede isolatiegraad en afgiftesysteem op lage temperatuur zoals de vloerverwarming. Een zonneboiler is pas echt interessant als je veel warm water verbruikt, dus vooral voor grote gezinnen.

Tip 3: investeer nog dit jaar

Wanneer je uitgebreid gaat renoveren is het beter om in 2016 nog te investeren in nieuwe beglazing en muurisolatie. Op deze manier zal je premie voor beglazing vier keer hoger zijn, én profiteer je bijkomend nog van de combipremie voor muurisolatie en beglazing. Indien je alle investeringen uitvoert, en binnen de 5 jaar afwerkt, kan je nog eens extra genieten van de totaalrenovatiebonus van maximum € 3.750! Mooi meegenomen toch?

Tip 4: kijk naar je eigen situatie

Niet elke ingreep of investering is voor iedereen even interessant. Denk daarbij zeker aan een warmtepomp of een zonneboiler. Staar je dus niet blind op de maximale tegemoetkoming van € 4.750, maar bekijk eerst je individuele situatie: wat is belangrijk én noodzakelijk of nuttig voor mijn woning?

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact