De rente staat nog steeds historisch laag, dus voor veel Belgen is het nu de moment om een eigen stekje aan te kopen. Maar zelfs in de huidige economie en met de gunstige condities, is het als single nog steeds niet eenvoudig om een huis te kopen. En toch kan het!

Meer alleenstaanden dan vroeger

Eén op vijf Belgen is alleenstaand, en dat aantal blijft steeds stijgen. Jongeren kiezen steeds vaker eerst voor een carrière en dan pas voor een gezin en kinderen. Daarnaast eindigen meer huwelijken dan vroeger in een echtscheiding. Steeds meer singles wachten dus niet op een partner om een huis of een appartement te kopen.

Prijskaartje

Als je uitrekent hoeveel huur je jaarlijks neertelt, is het niet moeilijk om in te zien dat dat geld beter geïnvesteerd kan worden in een plekje dat echt helemaal van jou is. Vastgoed blijft één van de beste investeringen, en je hebt sowieso een goede return on investment na 15, 20 of zelfs 25 jaar.

De ideale situatie bij de aankoop van een eigendom is 35% eigen inbreng en niet meer aflossen dan 33% van je netto inkomen. Makkelijker gezegd dan gedaan: de aanschaf- en leningskosten zelf neerleggen (ongeveer 13,5%) is vaak al niet makkelijk. Je moet alleen ook kunnen instaan voor alle belastingen, onroerende voorheffing, verzekeringen en andere woningkosten.

Tips om je eigen stekje te kopen

Om toch je droomwoning betaalbaar te maken, kan je rekening houden met volgende tips:

Kies voor compact en compleet. Zorg dat je een woning kiest die op lange termijn betaalbaar blijft – qua onderhoud, verwarming, verzekering, en met minimale investeringen in de toekomst.
Overtuig de bank en zorg voor een goed onderbouwd dossier: laat zien dat je een stabiel inkomen hebt, al lang een gelijkaardig bedrag huur betaalt zonder problemen, eventueel een familielid hebt dat borg wil staan als extra garantie.
Vergelijk ook bij verschillende banken! Afhankelijk van hun voorwaarden, en ook van de medewerker die je voor je krijgt, kan het aanbod van de verschillende banken onderling erg verschillen. Durf banken tegen mekaar uitspelen!
Beschikt je droomhuis over een extra slaapkamer, aparte garage of polyvalente ruimte die je niet meteen gaat gebruiken? Bekijk dan zeker de mogelijkheden voor verhuur, hetzij op lange termijn of via platformen als AirBnB. Huurinkomsten kunnen door de bank mee worden opgenomen in je maandelijkse terugbetaalcapaciteit.
Bespreek met je ouders of zij, al dan niet renteloos, een stuk van het kapitaal aan je kunnen voorschieten, zodat je met een groter eigen kapitaal naar de bank kan stappen.
Gaat de bank niet mee in je verhaal? Bekijk dan zeker ook de sociale leningen met aantrekkelijke tarieven voor alleenstaanden. Heel wat papierwerk, maar zeker het bekijken waard als het je een belangrijke besparing kan opleveren.

Als single een woning kopen, het kan!

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact