De meerwaarde van een vastgoedmakelaar staat als een paal boven water

Het is de normale gang van zaken dat wie ziek of gekwetst raakt, de hulp van een arts inroept. Het huizenhoog vertrouwen in artsen is gestoeld op hun opleiding en ervaring. Maar van huisarts naar huis: wanneer het aankomt op hun woning, denken heel wat particulieren daar anders over. Zij vinden zichzelf capabel genoeg om hun huis zelf te verkopen, zonder dat daar professionele inbreng aan te pas komt.

De basis van die redenering kan alleen puur financieel zijn: als we dat zelf doen, sparen we de commissie van de makelaar uit. Dat heeft iets van: als we zelf dat gebroken been spalken, hoeven we geen honorarium aan de dokter te betalen. Er bestaat geen systeem voor teruggave van diensten van vastgoedmakelaars, maar een zeer gedegen opleiding en ervaring hebben ze wel. De overkoepelende beroepsorganisatie laat pas nieuwe makelaars toe nadat deze hun vakkennis ten gronde hebben bewezen. Makelaars in functie worden ook heel geregeld gecontroleerd of ze hun taak wel uitvoeren zoals het hoort. Ze stellen zich bloot aan behoorlijke sancties indien ze pakweg de wetgeving tegen de discriminatie overtreden en ze hebben ook een uitgebreide plichtenleer.

Reglementering

De beroepsmakelaar heeft met andere woorden een basis die een particulier onmogelijk kan hebben. De opleiding duurt uiteraard minder lang dan van een (huis)arts, maar omvat toch ook drie jaar plus minstens één jaar stage. Hij/zij is ook perfect op de hoogte van de formaliteiten die bij elke verkoop van een pand komen kijken. Te beginnen met het keuringsverslag van de elektrische installatie, energieprestatiecertificaat, postinterventiedossier, bodemattest, enz. De wetgeving en reglementering wordt voortdurend complexer en de vastgoedmakelaar is het aan zichzelf verplicht om die constant op te volgen.

Bij de service aan de klant hoort ook het netwerk van potentiële kopers waarover de vastgoedmakelaar beschikt. Dat bestand is sowieso een veelvoud van het aantal toevallig geïnteresseerde passanten die letten op een te koop bordje aan één of andere woning of op een zoekertje in een regionale krant. Zo’n gegevensbestand heeft een onmiskenbare invloed op de snelheid waarmee een woning verkocht wordt, en dus ook op de prijs. Hoe meer (vooraf zorgvuldig geselecteerde) kandidaten, hoe beter voor de eigenaar(s).

Waardebepaling

De vastgoedmakelaar beschikt bovendien over de knowhow om een marktconforme prijsschatting uit te voeren, ergens zoals een arts een diagnose stelt. Wie uitpakt met onrealistische vraagprijzen, hetzij te hoog of te laag, zal in het eerste geval zichzelf uit de markt prijzen, of in de tweede situatie zijn woning weliswaar misschien vlug verkocht hebben maar er een slechte zaak aan gedaan hebben.

De vastgoedmakelaar brengt eigenlijk zijn commissie op voor de eigenaar. Hij/zij vervult de rol van buffer bij eventuele prijsonderhandelingen, verschaft de eigenaar tijd om alles te overwegen bij een goed bod. Bij face-to-face onderhandelingen tussen een particuliere verkoper en een mogelijke koper dient het akkoord er doorgaans meteen te zijn, want anders dreigt het mis te lopen.

Wat als de vastgoedmakelaar met geen geschikte koper op de proppen komt of als het wat gaat duren? Dan gaat hij zijn bereik vergroten, om zo alsnog een win-win situatie te creëren. Uiteindelijk staat de meerwaarde van een vastgoedmakelaar als een paal boven water. Alleen zit soms de perceptie verkeerd, namelijk wanneer achterdocht het haalt van vertrouwen.

Nochtans geniet de particulier die de verkoop van zijn woning aan een erkende vastgoedmakelaar toevertrouwt, van de garanties die de wet betreffende de marktpraktijken en de bescherming van de consument biedt. Let goed op dat woord “erkende”: net zoals in de artsenpraktijken zijn er af en toe fake individuen of nep websites actief.

Een goede vastgoedmakelaar kost u dus helemaal géén geld, maar kan u integendeel juist meer euro’s opleveren dan je zelf soms denkt!

Wenst u een afspraak te maken?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact