Wie zoekende is naar een nieuwe woning, houdt steeds meer en meer rekening met het kadastraal inkomen. Dit is voor velen een zeer belangrijk zoekcriterium geworden. Dat komt vooral omdat het een impact kan hebben op de belastingen die je betaalt. Wij geven jou een duidelijk overzicht.

De betekenis van het K.I.

Het kadastraal inkomen of K.I. wordt bepaald door een fiscus. Ze gaan dit natuurlijk niet bepalen met de natte vinger, maar er gaat een berekening aan vooraf. Wij leggen het even uit: het bedrag van het K.I. dat bepaald is, komt eigenlijk neer op het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van de woning. Bij de meeste woningen ligt het K.I. tussen de €400 en €1500. Nu zou je denken dat dit bitter weinig is voor een jaarlijkse huurinkomst, maar de laatste aanpassing werd dus inderdaad gedaan op 1 januari 1975!

Klein beschrijf of groot beschrijf?

Het kadastraal inkomen kan een bepalende factor zijn als je een eerste woning aankoopt. Vandaar hoor je vaak of lees je vaak ‘klein beschrijf mogelijk’. Als het kadastraal inkomen hoger ligt dan €745, koop je aan groot beschrijf. Het is zo dat je dan 10% registratierechten zal moeten betalen, berekend op de prijs van je droomhuis. Is uw kadastraal inkomen lager of gelijk aan €745, dan koop je aan klein beschrijf of 5% registratierechten. Een handig weetje: heb je 3 kinderen? Dan is klein beschrijf mogelijk tot en met een K.I. van €845!

Zekerheid bij de aankoop

Je zal nu wel merken dat het kadastraal inkomen enorme financiële gevolgen kan hebben. Daarom zijn er heel wat kopers die een opschortende voorwaarde willen in hun overeenkomst. Dit om zeker te zijn dat het K.I. niet verhoogd zal worden.

Bijkomende voorwaarden

Om volledig van 5% registratierechten te genieten, zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan je zal moeten voldoen. We lijsten ze even op:

Je bent nog geen eigenaar van een andere woning

Je moet binnen de 3 jaar in de woning gaan inwonen

Je moet er minstens 3 jaar blijven wonen en gedomicilieerd zijn. Let dus goed op voor je de 5% registratierechten aanvraagt. Uw vastgoedmakelaar zal met plezier alle regels en gevolgen uitleggen!

Onroerende voorheffing?

Jaarlijks betaald u als eigenaar ook nog grondbelasting of ‘onroerende voorheffing’. Ook voor deze berekening is je kadastraal inkomen de basis. De jaarlijkse grondbelasting bedraagt ook ongeveer 3/4e van je K.I.

Besluit:

Het kadastraal inkomen is dus cruciaal bij de aankoop van je droomhuis! Vraag daarom zeker raad aan de vastgoedmakelaar of notaris.

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact