Alle daken van woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten tegen 2020 volledig geïsoleerd zijn. Deze norm is al van kracht sinds 2015, maar in 2020 krijg je effectief strafpunten als de woning niet aan de norm voldoet.

Voor welke woningen geldt de isolatienorm?

De dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Dat wil zeggen studio’s, eengezinswoningen of appartementen die door de eigenaar bewoond of verhuurd worden. De regeling geldt niet voor kamers of voor daken kleiner dan 2 m².

Waarom is deze isolatienorm in voege gebracht?

Bijna een derde van alle warmte in huis gaat verloren via het dak. Wil je energie besparen en je ecologische voetafdruk verkleinen, dan is dakisolatie één van de meest efficiënte ingrepen. Dat heeft de Vlaamse overheid goed begrepen.

Minimumnorm dakisolatie

Als minimumnorm voor dakisolatie geldt een R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75 m²K/W. Dit komt overeen met een laag isolatie van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Ter vergelijking: voor een wettelijke nieuwbouw heb je tegenwoordig minstens 11 cm dakisolatie nodig als je isoleert met PIR en 15 cm als je kiest voor minerale wol. Als je de kans hebt, kan je dus beter nog extra isoleren om te besparen op je energiefactuur.

Ongeschiktverklaring

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toe als een woning niet aan dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten, waarna de eigenaar de tijd heeft om het dak alsnog te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 schakelt de overheid een tandje hoger. Woningen die dan nog niet voldoen aan de dakisolatienorm, krijgen onmiddellijk 15 strafpunten. Dat betekent dat je huis door de burgemeester ongeschikt verklaard kan worden. Je zal dan de nodige werken moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Risico voor verhuurders

Zover komt het niet bij een huis dat je zelf bewoont. De kans is klein dat er een wooninspecteur over de vloer komt die jouw woning 15 strafpunten toekent. Maar als je een woning of appartement verhuurt, heeft de nieuwe dakisolatienorm wél belangrijke implicaties. Als iemand – meestal de huurder – een inspecteur vraagt om de woning te controleren, kan die meteen 15 strafpunten toekennen als het dak onvoldoende geïsoleerd is, met een eventuele ongeschiktverklaring tot gevolg.

Voor appartementen is er een bijkomende complicatie: als het dak van het gebouw tegen 1 januari 2020 niet voldoende geïsoleerd is, bestaat de kans dat elk individueel appartement ongeschikt verklaard wordt. Daarom moet de algemene vergadering van mede-eigenaars op tijd beslissen om de nodige werken te laten uitvoeren. Hiervoor is een ¾ meerderheid nodig. Als deze niet bereikt wordt, moet de kwestie voorgelegd worden aan de vrederechter.

Kostprijs dakisolatie

Hoeveel kost het om jouw dak in overeenstemming te brengen met de nieuwe dakisolatienorm? Men moet rekenen op 2.200 tot 2.800 euro voor een dak van 100 m², exclusief btw. Is je huis ouder dan tien jaar, dan betaal je slechts 6% btw.

Dankzij de relatief beperkte kostprijs, blijft je dak isoleren de snelste weg naar een lagere energiefactuur. Als je nu isoleert, krijg je bovendien nog de premie van de netbeheerder voor dakisolatie: 6 euro per m² als je een aannemer inschakelt en 3 euro per m² als je het zelf doet.

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact