Wordt 2018 een grand cru? We blikken terug op 2017 en kijken alvast vooruit naar 2018 en verder.
Vier opmerkelijke vaststellingen !

We bouwen meer in 2018

De voorbije 20 jaar kwamen er elk jaar 45.000 nieuwe woningen bij in ons land. Maar achter dat gemiddelde gaan jaarlijkse schommelingen schuil. Volgend jaar verwacht men opnieuw een piek in het aantal goedgekeurde bouwvergunningen in heel België. En dat heeft alles te maken met de verstrenging van het E-peil in Vlaanderen van E50 naar E40. “We voorspellen een anticipatie-effect in de laatste maanden van 2017. Telkens als het E-peil verstrengt, dienen kandidaat-bouwers op het laatste moment nog een bouwaanvraag in.”

Dat vertaalde zich in een toename van het aantal bouwvergunningen in 2014 en 2016, respectievelijk 54.000 en 51.000 voor huizen en appartementen in heel België. “In 2017 lag het aantal vergunningen iets lager, rond de 47.000. Maar in 2018 zullen er naar verwachting opnieuw meer dan 50.000 nieuwe woningen worden vergund.”

We kiezen vaker voor een appartement

Er blijken grote verschillen te zijn tussen de regio’s. “In Brussel en Wallonië ligt het aantal vergunningen voor nieuwbouw een pak lager dan in Vlaanderen. Een tweede opvallend verschil is het aandeel appartementen in het totaal aantal bouwvergunningen. In Brussel is dat 91% van de nieuwe woningen, in Vlaanderen 64% en in Wallonië net geen 48%. Toch ligt ook daar het aandeel appartementen, net als in Vlaanderen, veel hoger dan tien jaar geleden. Dat heeft onder ander te maken met de duurdere bouwgronden.”

De regionale verschillen zijn vooral te wijten aan de hogere bevolkingsdichtheid in Brussel en Vlaanderen en aan het ruimtelijk beleid dat vooral in Vlaanderen aanzet tot verdichting van stads- en dorpskernen.

We blijven goedkoop lenen

Goed nieuws als je van plan bent om in 2018 een hypothecair krediet af te sluiten! “De rente blijft gunstig”, wordt voorspelt. Het Federaal Planbureau spreekt wel over een stijging van 20 basispunten in 2018, 60 basispunten in 2019 en 100 in 2020, wat neerkomt op een rente van ongeveer 3% voor een looptijd van 20 jaar. Maar in combinatie met een toename van de koopkracht, blijft het investeringsklimaat op de woningenmarkt gunstig.”

We renoveren te weinig

Wat renovaties betreft, ziet men weinig verschillen tussen de regio’s. Feit is dat we op termijn niet anders kunnen dan onze woning renoveren. En wel om twee redenen: enerzijds worden woningen alsmaar ouder en talrijker, anderzijds moeten ook bestaande woningen straks aan steeds strengere eisen voldoen.

Toch gaat het nog niet snel genoeg. Het ritme van de renovaties blijft echter te laag liggen (we zouden jaarlijks 2,5% van de bestaande woningen moeten renoveren, maar blijven momenteel steken op 0,7%, red.). En dat terwijl de renovatiebehoeften in bestaande woningen zeer groot zijn, zeker om te kunnen bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

Ook NU op zoek naar uw droomwoning?

Registreer u hier GRATIS en wij helpen u graag in uw zoektocht:

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact