De voorbije maanden is het budget zienderogen geslonken en de grote verhuis primeert. Daarom is voor vele (ver)bouwers de tuin geen prioriteit. Toch heb je in veel gevallen geen keuze – je zit misschien met een huisdier en/of kleine kindjes – en moet je van die woestenij een acceptabel stukje grond maken. Hoe speel je dat klaar met een quasi lege geldbuidel?

Focus op privacy en verharding

Wat zijn de grootste prioriteiten? Meestal willen we twee dingen zo snel mogelijk: privacy in de vorm van omheining, afsluitingen, hagen … en een degelijke oprit, terras en wandelpaadjes. Soms gaat het ook al over een tuinberging, die ook zonder concrete plannen reeds op de juiste plaats moet komen.

Tip 1: een goed plan

Het lijkt de evidentie zelve, maar een slimme aanpak start met een doordacht plan. Zo vermijd je dingen waar je achteraf spijt van krijgt. Het lijkt een luxueuze keuze om een tuinontwerper aan te spreken, maar meer en meer mensen zien er het nut van in. Al bij het eerste voorontwerp beseffen ze dat een goed overlegd tuinplan foute uitgaven en nutteloze energie vermijdt.

Want alles begint met een goede structuur. Mensen denken bij een tuin vaak eerst aan bomen en planten, maar die zijn eigenlijk relatief goedkoop. Bovendien red je het hiermee niet. Je ruimte goed gebruikten, de indeling, de uitwerking van een concept: dit vormt de echte meerwaarde en de basis voor een gezellige tuin.

Tip 2: leg de basis voor later en hergebruik

De vorm en inplanting van je terras bepalen mee de sfeer en het concept van je buitenruimte. Maar je hoeft je terras niet meteen aan te leggen met de mooiste en duurste tegels of klinkers. Met wat mooie afboordingen, stabilisatiematten en een leuke grindsoort kom je al een heel eind zonder dat het je te veel geld kost.

Eens er terug wat budget en tijd voor handen zijn, schakel je gemakkelijk om naar een definitief terras. En je stabilisatiematten, die kan je gerust hergebruiken om wandelpaadjes aan te leggen naar bijvoorbeeld een kippenhok of achterpoortje.

Hetzelfde geldt voor je oprit; de verhardingswerken zijn meestal de duurste ingrepen. Kies daarom eerst voor een goedkopere afwerking en wees slim. Stabilisatiematten op zich zijn niet heel goedkoop, dus leg ze niet overal. Enkel daar waar je veel wandelt en waar je met je fiets of wagen passeert. Bovendien zijn deze matten niet voor elk soort grind nodig.

Tip 3: los niveauverschillen origineel op

Heb je graag wat hoogteafwisseling in je tuin of je terrein van nature glooiend en wil je graag ook vlakke zones? Dan hoef je ook dat helemaal niet duur op te lossen. Keerwanden en L-profielen kosten meestal veel geld, of ze nu gemetseld of uit natuursteen zijn. Een goede tip: werk met traditionele betonplaten. Iedereen kent ze wel van vroeger: heel lelijk, maar je kan ze wel gemakkelijk gebruiken om keerwanden mee te maken. Er komt zelfs geen kraan aan te pas, je kan dus gewoon alles zelf dragen en plaatsen. Met een of twee personen lukt dat zeker.

Het is hierbij natuurlijk belangrijk je een concept kiest waar je de keerwand wegstopt achter een (groenblijvende) beplanting.

Tip 4: laat het groen de toon voeren in je omheining

Nog zo’n kostenvreter: de afsluiting. In sommige gevallen volstaat het om met beplanting te werken, in andere gevallen is een omheining dan weer onontbeerlijk.

Je komt er goedkoper vanaf als je met een goedkope draad werkt, die je daarna verwerkt tussen de beplanting. Zo ben je veilig omheind én heb je een natuurlijk ogende afsluiting.

Hoe het precies werkt? Je klopt simpele houten paaltjes in de grond, om de twee à drie meter. Daarna koop je een draad op rol en die span je goed aan op je paaltjes. Hoe maak je het verschil? Zet de omheining op zo’n 80 cm van de perceelsgrens. Zo heb je zowel aan jouw kant als aan de kant van de buren plaats voor een groene haag én om ze te onderhouden, want je zit officieel nog op jouw perceel aan de andere kant van de haag. Extra privacy en vooral supergoedkoop. Een beukenhaag werkt hier trouwens perfect.

Tip 5: wildgras is ook gras

Een perfect gazonnetje vergt heel wat geld en tijd. Veel mensen hebben onterecht schrik voor onkruidtoestanden wanneer de tuin er nog wild bij ligt. Maar het is heel simpel. Rijd je onkruid systematisch af, ongeveer om de week, te beginnen op de hoogste stand. Wacht natuurlijk niet totdat alles een meter hoog staat.

Tussen je onkruid zit er namelijk veel wildgras en dat is even functioneel als siergras. Onkruid wil niet elke week gemaaid worden, dus dat verdwijnt al snel, op klaver na misschien. Maar de wilde grassoorten overleven en nemen het over. Zo krijg je een gazon dat goed genoeg is om proper te houden en waar je kinderen en huisdieren op kunnen lopen en spelen. Tot je aan de slag kan met je definitieve grasmat.

Tip 6: kies voor planten met naakte wortel

Ook beplanting hoeft niet duur te zijn, zeker niet als je ze met de naakte wortel koopt. Planten in de pot kosten nu eenmaal meer geld. Vraag er gewoon naar bij je plantenzaak. Je kan ze op veel plaatsen krijgen in het plantenseizoen, dat ongeveer van eind oktober tot begin april loopt.

Tip 7: leg alvast voorzieningen voor tuinverlichting

Nog een allerlaatste tip: Voor verlichting is er meestal zelfs helemaal geen eurocent meer over. Wat je wel kan doen, is een wachtkabel voorzien tijdens de bouwwerken. Die kost maak je eerder, maar zo heb je achteraf minder kosten op het moment dat je tuin klaar is om te groeien.

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact