Je doel is duidelijk en je wil de stap maken om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren. Hou er dan rekening mee dat er 2022 alweer enkel veranderingen op de planning staan. Zowel op het vlak van normen, premies en verplichtingen verandert er veel. Alvast geven we je enkele tips voor je bouwpremies.

Kopen en verkopen

 • Verplichte schatting bij aankoop.

In lijn met het doel van een goede financiële planning en vooraleer je een hypothecaire lening kan afsluiten wordt het sinds dit jaar verplicht de waarde van je nieuwe woning te laten schatten. Banken willen het geleende gedrag voortaan baseren op de objectieve waarde van de woning in plaats van op de aankoopprijs.

 • Registratierechten :

Vanaf 2022 dalen de registratierechten bij de aankoop van een enige en eigen woning van 6 naar 3 %  maar dat is niet zonder voorwaarden en het kan nog lager Wanneer je die woning aankoopt die bovendien ingrijpend energetisch gaat gerenoveerd worden, betaal je zelfs maar 1 % registratierechten. Datzelfde tarief geldt als het gaat om sloop en heropbouw van een oude woning.

Opgelet! Koop je in 2022 een tweede, derde,… woning als investering? Dan moet je 12% van de aankoopprijs aan registratiebelasting neertellen en dat is alweer 2%  in vergelijk met 2021. De aankoop van een bouwgrond volgt hier dezelfde logica.

 • Energieprestatiecertificaat.

Wanneer je een woning of appartement verkoopt dan hoort daar een EPC attest bij. Vroeger mocht dit certificaat tot maximum 10 jaar oud zijn, vanaf 2022 mag dit certificaat ten laatste opgemaakt zijn in 2019. Bij verhuur blijft de regel van 10 jaar behouden.

Renoveren  

 • Vereenvoudigde renovatiepremie komt eraan.

Wie doeltreffend verbouwt kan je in aanmerking komen voor enkele premies. De vorige jaren was dit een echte administratief doolhof . Dit gaat eenvoudiger worden in 2022 . In de tweede helft van 2022 volgt er een vereenvoudigde verbouwpremie die alle huidige premies samenbrengt en vervangt. Er is evenwel nog geen datum Wanneer deze precies klaar is.

 • Het einde van de stookolietank komt in zicht.

Vanaf 2022 zal je opzoek moeten naar een nieuwe energie keuze als je oude stookolietank aan vervanging toe is of wanneer je energetisch gaat renoveren. Je mag de oude sowieso niet meer vervangen door een nieuwe ook als er geen aardgas in de straat aanwezig is. De uitzondering hierbij is wel wanneer je enkel je stookolieketel vervangt en niet gaat renoveren mag je wel nog een nieuwe stookolieketel plaatsen wanneer er geen aardgas in de straat ligt.

 • Zonnepanelenpremie.

Ook in 2022 kan je nog steeds een premie voor zonnepanelen aanvragen. Oorspronkelijk ging het bedrag van 1500 euro zou na 2021 afnemen maar na het wegvallen van de terugdraaiende teller en de vertraagde plaatsing van de digitale elektriciteitsmeters besliste de regelring om ook in 2022 het bedrag van 1500 te behouden.

 

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

 • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
 • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
 • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
 • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

 • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
 • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
 • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
 • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact