Het is een gekende uitspraak, maar ze blijkt maar al te waar: anno 2018 heeft de Belg nog steeds ‘een baksteen in de maag’.

31,05 miljoen aan hypothecaire leningen afgesloten in 2017

Dat Belgen een nog steeds een baksteen in de maag hebben, blijkt uit de cijfers die de notarisfederatie mocht noteren. Met 329.000 vastgoedtransacties was 2017 een heus recordjaar. Het financiële plaatje? Er werd voor 31,05 miljoen euro aan hypothecaire leningen afgesloten. Dankzij die data kunnen we de vastgoedmarkt van naderbij bekijken.

Over welke soorten vastgoed gaat het?

Een opvallende vaststelling: het aantal leningen die aangevraagd worden voor een nieuwbouwproject neemt toe, terwijl die voor renovaties afnemen. Vermoedelijk zitten de verstrengde energie- en renovatienormen daar voor iets tussen. Iets meer dan de helft van de woonkredieten gaan naar de aankoop van een bestaande woning, en een kleine minderheid dient om louter bouwgrond te kopen. Ook bijzonder: de gemiddelde bedragen om een nieuwbouwproject of een bestaande woning aan te schaffen, zijn nagenoeg gelijk.

Het verband tussen lening en leeftijd

Gemiddelden vertellen je echter niet het complete verhaal. Zo hangt het geleende bedrag nauw samen met de leeftijd. 55-plussers lenen gemiddeld minder, omdat ze doorheen de jaren al meer gespaard hebben en daardoor een grotere eigen bijdrage leveren. Opmerkelijk is dat deze leeftijdsgroep steeds sterker vertegenwoordigd raakt op de vastgoedmarkt. Deze kapitaalkrachtige generatie investeert in een tweede woning als vakantieverblijf of als opbrengsteigendom. Min-dertigers lenen meer, net omdat zij minder eigen inbreng in handen hebben. Daardoor zien we jonge gezinnen, singles en eenoudergezinnen vaak voor een appartement kiezen.

Gemiddeld 224 maanden afbetalen

Een andere interessante vaststelling is dat de Belg gemiddeld 224 maanden lang aan zijn lening betaalt, voor een bedrag van 845 euro per maand. Maar ook hier zie je grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. 55-plussers betalen maar 120 maanden aan 824 euro per maand, terwijl jonge gezinnen 274 maanden lang 851 euro betalen.

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact