De Vlaamse regering heeft de hervorming van de registratierechten goedgekeurd vanaf 1 juni. Het verouderde kadastraal inkomen speelt geen rol meer. Er komt één globaal lager tarief voor de gezinswoning, met een extra korting voor wie een bescheiden gezinswoning koopt of een ingrijpende energierenovatie uitvoert. Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen om een eigen woning of appartement te kopen.

Wie een huis of appartement koopt, betaalt naast de aankoopprijs ook registratierechten

Die registratierechten worden vandaag onder meer bepaald door het kadastraal inkomen (KI) van de woning. Het kadastraal inkomen is een fictief inkomen dat wordt geacht overeen te stemmen met de gemiddelde jaarlijkse huuropbrengsten. Je betaalt 5 procent op de aankoopprijs voor huizen met een laag KI (max. € 745), omdat dit zogezegd ‘bescheiden woningen’ zijn. Dit wordt ook wel ‘klein beschrijf’ genoemd. Voor woningen bij een KI dat die grens overschrijdt betaal je 10 procent Het kadastraal inkomen is echter geen actuele waardemeter meer, want dit is gebaseerd op de huurprijzen uit 1975. Zo kunnen grotere huizen op het platteland, die ondertussen soms verbouwd en gerenoveerd zijn, vaak nog aanspraak maken op het ‘klein beschrijf’, terwijl kleine, de facto ‘bescheiden’ nieuwere appartementen in de stad bijna altijd onder het ‘groot beschrijf’ vallen.

7% voor de gezinswoning en extra korting voor bescheiden woning

Voortaan zal het verouderd en voorbijgestreefd kadastraal inkomen geen criterium meer zijn om een voordeel in het verkooprecht te bekomen. Wie een gezinswoning koopt zal het verlaagd tarief van 7 procent genieten op de aankoopprijs. De voorwaarden zijn dezelfde als de voorwaarden die vandaag gelden voor de toepassing van het abattement: het moet gaan om je enige woning waar je binnen de twee jaar intrekt. Als de aankoopprijs niet hoger is dan € 200 000 euro en je dus een bescheiden woning koopt, krijg je een extra korting van € 5 600 (op de eerste schijf van € 80 000 euro betaal je geen registratierechten). Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopprijs van € 220 000. Voor elke volgende woning of ander vastgoed betaal je het gewone tarief van 10 procent registratierechten.

Kopen via CENTURY 21 levert jou sowieso het voordeligste tarief aan registratierechten op

De datum van compromis bepaalt of je onder de oude of nieuwe registratierechten valt. Als je koopt via één van onze CENTURY 21-kantoren, wordt er gewerkt met een aan- en verkoopbelofte. Dit betekent dat de compromis nog achteraf getekend moet worden bij de notaris. Kopers kunnen dus kiezen om de datum van compromis voor of na de inwerkingtreding van het nieuwe tarief van registratierechten te leggen, afhankelijk van de voor hen meest voordelige situatie:

Koop je voor 1 juni een woning dat onder toepassing valt van het oude klein beschrijf, dan betaal je slechts 5% registratierechten.
Koop je voor 1 juni een woning dat onder het gewone tarief valt, dan betaal je in principe nog 10% registratierechten.

Deze situatie lossen wij bij CENTURY 21 dus op door met een aan- en verkoopbelofte te werken, wat eveneens volledig bindend is zoals een standaard compromis. Dankzij deze oplossing kan je de inwerkingtreding van de onderhandse overeenkomst opschuiven in de tijd.

Bij elke verkoop berekenen wij voor jou het meest gunstige tarief !

Heeft u interesse of wilt u meer informatie?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie

10 Vragen die je moet stellen bij een bezichtinging

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet. Dan is het nu tijd om de woning te gaan bezichtigen.

Schrijf in op onze informatie en krijg als welkom de 10 vragen die je zeker moet stellen.

You have Successfully Subscribed!

Iwan

Informatiegesprek aanvragen

In dit gesprek kan je vragen stellen. B.v.:

  • Hoeveel vraag is er momenteel naar eigendommen in mijn buurt?
  • Wat doen jullie voor mij en wat moet ik zelf doen?
  • Wat is de huidige marktwaarde van mijn woning?
  • Hoelang staat een woning gemiddeld te koop in de respectievelijke regio?

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact

Iwan

Professionele GRATIS schatting aanvragen

Tijdens deze schatting mag je het volgende verwachten:

  • Een grondige bezichtiging van uw eigendom
  • De expert-schatter verzamelt zoveel mogelijk informatie over uw eigendom
  • Er wordt een vergelijkende en analytische schatting gemaakt
  • Je krijgt enkele waardevolle tips om het maximum uit de verkoop te halen

Dank je voor je aanvraag, we nemen spoedig contact